Profesjonalna dysza posiada dwie funkcje - górne i dolne położenie zaworu. Położenie górne odpowiada za spienienie mleka, dolne zaś, do dozowania gorącego, niespienionego mleka.
Zawór górny
Dysza spieniająca mleko wyposażona jest w wężyk wykonany z silikonu, który należy umieścić w pojemniku z mlekiem. Następnie odkręcamy zawór w górnym położeniu i uruchamiamy zawór gorącej pary a dysza wytwarza podciśnienie, które zasysa mleko z naczynia. Mleko następnie zostaje podgrzane i napowietrzone, dzięki czemu otrzymujemy odpowiednio nagrzane i spienione mleko prosto do filiżanki, które idealnie pasuje do kawy typu cappuccino.
Zawór dolny
Ustawiamy dyszę w położeniu dolnym i włączamy zawór gorącej pary. Dysza wytworzy podciśnienie, które zasysa mleko z naczynia. Zostanie ono tylko i wyłącznie podgrzane, dzięki czemu do filiżanki trafia gorące, niespienione mleko, które możemy wykorzystać przy przygotowaniu kawy typu latte.