Ten rodzaj kawy cieszy się ogromną popularnością i przez wielu uważany jest za najbardziej wartościowy rodzaj kawy. Skąd taka opinia? Zapach kawy ziarnistej jest bardzo intensywny – jeśli mielimy ją bezpośrednio przed parzeniem jej aromat jest jeszcze bardziej wyrazisty. Taki rodzaj kawy jest idealnym rozwiązaniem do ekspresów automatycznych z wbudowanym młynkiem. Jeśli nasze urządzenie nie ma wbudowanego młynka warto zmielić kawę w osobnych urządzeniu tuż przed jej przyrządzeniem.
Wśród kaw ziarnistych doskonałą opinią cieszą się kawa LavAzza oraz kawa Illy, z których zrobimy aromatyczne espresso. Nadają się one również doskonale do przygotowania bazy pod latte czy cappuccino.
Alternatywą dla kaw ziarnistych są kawy mielone, których główną zaletą jest łatwość i szybkość przygotowania. Ze względu na brak konieczności mielenia, kawy tego typu doskonale nadają się do ekspresów przelewowych bez młynka, ekspresów kolbowych oraz do niektórych ekspresów automatycznych, które posiadają funkcję parzenia kawy już zmielonej. Jej aromat nie jest już tak intensywny jak kawy ziarnistej, ale odpowiednio przechowywana będzie doskonałym rozwiązaniem podczas pracowitego dnia.
Jest to rodzaj kawy mielonej zamkniętej w metalowych lub plastikowych kapsułkach. Dzięki hermetycznemu opakowaniu taka kawa nie traci swojego aromatu oraz właściwości smakowych, a jej użycie jest banalnie proste i ogranicza się do umieszczenia kapsułki w odpowiednim miejscu naszego ekspresu.
Kawa tego rodzaju może być wykorzystana wyłącznie w specjalnie przeznaczonym do tego ekspresie.
W praktyce wygląda to w ten sposób, że producenci kapsułkowych ekspresów do kawy wypuszczają na rynek również pasujące do niego kawy w kapsułkach.
Przed zakupem kawy danego producenta warto spojrzeć na opakowanie, gdzie powinniśmy znaleźć dokładny skład, opis danej mieszanki kawy oraz datę jej prażenia oraz zapakowania.
Najlepiej kupować kawę w miarę świeżą, czyli taką, która została wypalona do kilku miesięcy wcześniej.